Buuun, nu vreau sa credeti ca incepem sa folosim blogul pentru training-uri sau prezentari, dar nu pot sa ma abtin. Va jur ca ma simt atat de vinovat fata de bere si berari (noi care vorbim doar de distilate superbe, cocktailuri si bauturi preparate/studiate, top bartending etc.) incat trebuie sa va povestesc asta ..si n-am sa ma grabesc ..este Duminica, plus ca dureaza ceva pana cand cele 2 sticle de Heineken (0,33) pe care doar ce le-am pus la frigider se vor raci bine.
Am avut sansa sa intru in proiectul care schimba la nivel mondial felul in care turnam berea la draft- Star Serve (implementat in peste 25 de tari in primii 2 ani) si pentru a deveni Draft Master, evident, am mers in Amsterdam unde isi are sediul central Heineken si acolo am descoperit adevarata lume a berii lager ..plus ca m-am distrat de minune cu oamenii veniti de pe intreg mapamondul ..cel mai funny, Minki Hong venea din Coreea regiunea Gangnam (am inteles ca este si un cantec despre acest district)
Hmmm ..ce poate fi atat de complicat/interesant la bere am gandit eu, dar inca din prima zi (trec la varianta scurta ..incepe sa se raceasca berea) am fost surprins atunci cand Frank Evers (international Draft Master) ne-a spus asa: „oamenii beau foarte multa bere in lume si fac asta de peste 6000 de ani, insa din pacate calitatea ei nu sta doar in mainile producatorilor, cat si in cele ale barmanului care o toarna la draft” ..si woop, m-am dus cu gandul la cafea (cea preparata la masina espresso evident).
Dupa aceea ne-a aratat 5 pasi simplii prin care un barman poate turna o bere lager perfecta:
Da, simplu ..asa am spus si eu, dar hey!!! ..dupa cateva incercari am realizat ca trebuie putin lucrata tehnica. De ce? ..Frank nu explica acolo, dar ne-a spus noua la Amsterdam; in spatele acestui ritual se afla un mic studiu:
„atunci cand berea este turnata cu un debit specific (mult mai mare decat cel pe care il folosim noi in Romania), toata berea care atinge paharul (cu un design special) inclinat cam la 45 grade ..toata berea se transforma in spuma si dupa aceea partea grea redevine bere in pahar, in timp ce partea light se ridica deasupra. In aceasta parte light se gasesc concentrate multe substante amare din hamei (Humulus Lupulus) si tot aici se afla si acizii Iso Alpha (and boom!!! ..am ridicat antenele ..ce se intampla aici?!!). In corp acesti acizi ne deregleaza niste hormoni foarte importanti ADH (hormonul antidiuretic ne mentine apa in corp atunci cand consumul de H2O nu este OK). Concluzia: atunci cand bem bere turnata la draft fara sa indepartam partea light de spuma …mergem des la toaleta!!!”
Claaaar!!! stiam asta bine!!! Ce nu stiam foarte bine insa, este ca facem acest lucru tocmai pentru ca hormonii ADH nu mai functioneaza corect si corpul pierde foarte multa apa. Si nu cred ca mai reprezinta o noutate faptul ca durerea de cap de a doua zi dimineata (mahmureala) se datoreaza deshidratarii excesive si nu doar alcoolului (lager-ul este in jurul valorii de 5 ABV)
Bun, Iso Alpha draci, chimie si nimeni nu mi-a povestit asta pana acum??!!! ..i-am spus lui Laurens Raven (celalalt trainer) cu o sinceritate caracteristica „bullshit I don’t buy it Laury!!!” si Laurens mi-a raspuns mi-a raspuns „heeey Romanian guy ..we will test the theory!!!”
Ei bine, in toata saptamana care a urmat am aflat unde/cum/cata bere se bea in Amsterdam dar am si descoperit cateva locatii fabuloase (recomandarea mea este VanRijn kitchen&bar ) ..si revenind la subiect, ne-am jucat asa: o seara bere turnata fara skimmer (evident am memorat si parfumul detergentului de podea de la toaleta) / o seara bere turnata perfect (in barurile care aveau placuta StarSereve pe perete) si am mers o singura data la toaleta ..dupa cel putin 2,5 l (am uitat sa spun ca Olandezii beau ..iar eu chiar am baut putin ..2,5 l ..10 beri!!! CONSUMATI ALCOOLUL IN MOD RESPONSABIL!!!; totul a fost considerat experiment ..confruntare stiintifica intre mine si bere ..multa bere) ..ha, haaaa, ha!!!:)
Faptul ca am mers o singura data la toaleta, m-a pus pe ganduri ..a doua zi i-am spus lui Laurens (care ma astepta la 08.00 dimineata in lobby cu un zambet larg pe fata): „I still don’t buy it ..may be placebo effect, something” ..”where are you from??? ..Eastern Europe??” mi-a replicat ..de atunci tot repet experimentul si efectul este acelasi ..inca nu pot sa cred ? ..atat de slab pregatiti suntem noi barmanii dar si consumatorii???
Insa, ceea ce am povestit nu explica totul ..partea frumoasa urmeaza acum cand intru in detalii (deja am desfacut prima sticla) ..va rog pregatiti-va, dureaza ceva, dar ..offfff!!! ..tot uit!!! ..am promis ca nu folosim blogul pentru training-uri; scuze, ma opresc aici, insa ne intalnim prin tara si va spun mai mult!!! Cin Cin!!! ..pana atunci va puteti amuza cu Jim povestind despre bere, alcool si petreceri ?
Atatea lucruri nu stim despre bere… interesant articol, multumim!
Da Marian ..totul trebuie invatat bine ?
asa cum la inceput aveam impresia gresita ca brand-ul face cafeaua sau pretul bauturile distilate, acum aflam ca si la bere trebuie studiu serios ..sunt de-a dreptul fascinat de acest proiect
tx